★★★★★ ★★★★★
9.7 (11 beoordelingen)
Starterslessen

Wachtlijst Starterslessen (VOL)

Alle groepen voor Starters zitten momenteel vol. Ook de wachtlijst is vol, inschrijvingen worden momenteel niet in behandeling genomen.

Starterslessen voor de jeugd

Voor kinderen vanaf 7 jaar die wil leren paardrijden in Groningen hebben we starterslessen. Tijdens deze lessen leren de kinderen de basis van het paardrijden. Dit doen ze in een klein groepje van maximaal 5 leerlingen met intensieve begeleiding. De gehele les duurt een uur: een half uur in de rijbaan en een half uur voor opzadelen en afzadelen. Wanneer de kinderen gevorderd genoeg zijn wordt er gekeken of de kinderen kunnen doorstromen naar reguliere groepslessen.

Je leert de volgende vaardigheden:

 • het paard poetsen, hoeven krabben en opzadelen
 • met een paard lopen
 • het paard sturen
 • van stilstand naar stappen
 • van stappen naar stoppen
 • een klein drafje te maken

Rooster starterslessen voor de jeugd

De starterslessen vinden plaats op vaste momenten:

 • Maandag 16.00 uur
 • Woensdag 15.30 uur

Momenteel zitten alle groepen vol.

 

Startersles voor volwassenen

Volwassenen die willen leren rijden, geven wij het liefst een aantal privélessen. Hier krijg je de basis uitgelegd en kun jij ervaren hoe leuk je paardrijden vindt. Je leert de volgende vaardigheden:

 • het paard poetsen, hoeven krabben en opzadelen
 • met een paard lopen
 • het paard sturen
 • van stilstand naar stappen
 • van stappen naar stoppen
 • een klein drafje te maken

Wanneer je deze vaardigheden beheerst, ben je in staat om met een groepsles mee te doen. Natuurlijk kun je ook doorgaan met privélessen.

Een losse Privéles voor volwassenen kost € 35. Je kunt ook een strippenkaart kopen van 4 privélessen voor € 120.

Inschrijven Privéles

Veelgestelde vragen

Voor wie is een Starterles geschikt?

Starterslessen zijn geschikt voor de beginnende jeugd vanaf 7 jaar oud en vinden plaats in kleine groepen met maximaal 5 Starters. De basisvaardigheden van het paardrijden worden hier uitgelegd, het zijn kleine groepen, er is meer begeleiding. Ben je 18 jaar of ouder, dan kun kun je privé Starterslessen volgen.

Lees meer over Starterslessen

Waarom zijn Starterslessen duurder dan reguliere groepslessen?

Starterslessen zijn duurder omdat er meer begeleiding wordt ingezet. Wij gaan ervan uit dat Starters geen ervaring hebben met opzadelen, poetsen, hoeven krabben, wandelen met paarden etc. Wij vinden veiligheid belangrijk en blijven graag dichtbij, vooral tijdens de eerste lessen.

Hoe oud moet je zijn om paard te mogen rijden?

Vanaf 7 jaar kun je bij de Rigoletto Manege paardrijlessen volgen. Kinderen die jonger dan 7 jaar zijn, kunnen binnenkort op de eerste zondag van de maand ‘ponywandelen’ onder begeleiding van hun ouders en aanwezige vrijwilligers.

Je overigens nooit te oud om te beginnen met paardrijden.

Welke kleding en attributen heb ik nodig?

Het is verplicht om een cap te dragen op onze manege. Deze kun je bij ons lenen. Als je begint met paardrijden heb je geen professionele kleding nodig. Het is handig om gemakkelijk zittende kleding, laarzen of sportschoenen te dragen. Draag geen korte broek of een spijkerbroek. Mocht je reguliere paardrijlessen gaan volgen, dan kun je passende kleding en attributen aanschaffen, zoals een cap, bodyprotector, zweepje, rijlaarzen, etc.

Is paardrijden risicovol?

Paardrijden brengt net als elke sport risico’s met zich mee. Het is ontzettend belangrijk dat je weet wat je doet, want een paard is geen speelgoed. Door paardrijlessen te nemen leer je hoe je paarden kunt lezen en het beste kunt behandelen. Draag altijd goede bescherming, zoals een passende cap en een bodyprotector en vraag om hulp als je ergens over twijfelt. Er zijn vaak mensen in de manege aanwezig om je ergens mee te helpen. Ben je onder de tien jaar, dan raden wij aan om maximaal 1x per week paard te rijden. Uit onderzoek is gebleken dat veelvuldig paardrijden op jonge leeftijd de kans op bekkeninstabiliteit op volwassen leeftijd vergroot.

Met de juiste opleiding kun je de risico’s tot een minimum beperken, maar paardrijden zal nooit risicoloos zijn.

Beoordelingen
Wat leden over ons zeggen
10
“Goede manege, leuke sfeer, kom er al jaren :)”
10
“De beste plek ooit!”